Stichting St.Gabriel’s Hospital Malawi
17 december 2023

We gaan een nieuw jaar tegemoet, we kunnen 2023 met een gerust hart achter ons laten… het was goed en succesvol, al onze inspanningen, ook ons geld werden goed besteed.. en.. we gaan verder, onze stichting blijft actief en productief. Ons motto steeds: kleinschalig, maar wel 100% effectief.

We hebben afgelopen jaar weer veel tot stand gebracht met als topper de aanschaf van het nieuwe röntgen apparaat voor Madisi Hospital. Dit kon gebeuren dankzij de vele, soms grote donaties van al die weldoeners…    Op 22 november werd de eerst roentgen foto gemaakt met ons nieuwe apparaat, een MAC, geleverd door Delft Immaging. Het heeft lang geduurd, we hebben er hard aan gewerkt, met moeite al het geld bij elkaar gekregen… en dan, dan is het er… blijdschap en tevredenheid. Mooi om het in deze nieuwsbrief nog voor de feestdagen te kunnen melden. Het was goed zaken doen met Delft Imaging. Twee grote houten kratten en een hele grote kartonnen doos werden met een vorkheftruck op een vrachtwagen geladen, máár bij ons ziekenhuis met Malawische mankracht opgetild en naar binnen gedragen.

Op 21 november kwamen 2 technici, van Delft Imaging voor 3 dagen naar Madisi; zij installeerden en verbonden de verschillende onderdelen met elkaar… een aparte WiFi met een router is het hart van dit systeem… bijzonder is een inktjet printer die de röntgen afbeeldingen haarscherp op een transparant A4 afdrukt… dan lijkt het weer op een ouderwetse röntgenfoto, maar het is echt een andere, moderne techniek. Nieuw is ook een speciaal digitaal computer programma, dat de mate van waarschijnlijkheid op TBC op een thorax/long-foto aangeeft.

Dit allemaal in Madisi.. we mogen er trots op zijn..
In een 2 daagse training leerden onze 2 radiografers hoe de apparatuur te gebruiken. Het is boeiend om met deze moderne technologien in contact te zijn… nooit te oud om te leren. Bouwkundig waren we goed voorbereid. Het laatste half jaar hebben we de ruimtens aan beide kanten van de röntgenkamer verbouwd en aangepast… dat was nuttig en nodig.

In deze tijd van het jaar klimmen jongens, ook meisjes in mangobomen om ze te plukken, maar ze vallen er wel eens uit; die komen dan in ons ziekehuis met een gebroken arm of been.. op de foto dit meisje van 8 jaar in een mooi nylon jurkje… in haar rechter arm was er een botbreuk. Zij was de allereerste patient voor een röntgen foto met ons spik splinter nieuwe MAC apparaat.

Het St.Gabriels ziekenhuis in Namitete klimt uit een diep dal. De luxemburgse zusters hebben ten lange leste in het begin van 2023 het ziekenhuis bestuur aan de Malawische zusters overgedragen. De bisschop moest hen daartoe dwingen … daarna was er een paar maanden slecht bestuur, maar sinds juni, juii wordt er door de Malawische zusters weer een normaal bestuur en beleid opgebouwd.

Met pater Willem Kerkhof zijn wij samen een aantal keren daar gaan kijken en praten met stafleden en de Malawische zusters. Daarmee gaan we verder… we zullen zien hoe onze stichting kan bijdragen aan de verdere heropbouw van het ziekenhuis. De Luxemburgse zusters hebben het ziekenhuis zonder medicijnen en met weinig apparatuur achter gelaten, maar wel met grote schulden.. Vanaf juni hebben we geregeld en er voor betaald, dat er voorlopig weer medicijnen in het ziekenhuis beschikbaar kwamen. In 2024 gaan we verder en kijken wat we als stichting kunnen doen. De naam van onze stichting wordt weer mooi bruikbaar…

 Onze aannemer Emmanuel, is het afgelopen jaar vollop bezig geweest met bouwen en verbouwen in en aan het Madisi ziekenhuis. Een groot project was het bouwen van een verplegings post als uitbreiding van de kraam afdeling. Op de foto zien we de buitenkant daarvan; helaas geen foto hoe het er van binnen gaat uitzien, komt nog wel… Het is een hele verbetering… de verlosafdeling en de moeder-en-kindzorg in het algemeen zijn een belangrijk onderdeel van de ziekenhuiszorg en deze zusterspost is daar een goede aanvulling op. 4 Jaar geleden verbouwden we al de verloskamer en 2 jaar geleden de ante-natal kliniek.

Het Madisi ziekenhuis is 50 jaar geleden gebouwd; al het hout van de dakconstructies is aan vernieuwing toe; dat kon het beste gedaan worden vóór het regenseizoen; veel werk, het kost geld, maar het is noodzakelijk onderhoud en dan is onze stichting daar weer goed in. De regen laat dit jaar op zich wachten; dat komt dan goed uit. Emmanuel en zijn mannen waren op tijd klaar. Niet alle daken konden gedaan worden, wel die het meest nodig waren.Na al deze bouwprojecten afgelopen jaar, stoppen we.. we maken even pas- op-de-plaats. We gaan kijken wat er over is in de stichtingskas en kritisch beoordelen welke plannen de meeste prioriteit hebben.

Onze website wordt momenteel, in een langzaam tempo gemoderniseerd; de website naam blijft hetzelfde. Onder andere wordt het donors gemakkelijker gemaakt

om geld te storten; we willen er meer actualiteit in te brengen.. zien of dat lukt…   Malawi blijft een zeer arm land; dan is het voor zo’n land bijna onmogelijk om iets minder arm te worden, meestal wél nog armer. Ruim een maand geleden kwam er plotseling een officiële devaluatie van de kwacha van maar liefst 44 %; het was een voorwaarde van het IMF, anders krijgt Malawi geen leningen; het is treurig, maar het is de werkelijkheid.

Veel dank voor alle bijdragen en de donaties. Dank namens de mensen in Malawi en namens die grote groep toegewijde zorgverleners in Madisi Hospital en het St.Gabriel’s in Namitete die het werk doen….

Ik wens iedereen een succesrijk, gezond en een vrijgevig nieuwjaar, Jacob van Wijk, voorzitter

Bankrekening nummer: NL92RABO0141301791 www.stichtingstgabriel.nl