Jaarverslag 2022

Stichting St.Gabriel’s Hospital Malawi
18 december 2022

…..de kerstster laat z’n licht vallen op een nieuw röntgen apparaat…..

Het jaar 2022 is goed geweest voor onze stichting; ons bestuur is als altijd actief, veel gedaan dit jaar: kleinere en grote projecten; we vergaderen regelmatig… dan kijken we kritisch naar ons doen en laten en we knopen de financiële eindjes aan elkaar…. dat allemaal met een goed resultaat: zo is er nu, december 2022, iets moois tot stand gekomen:.. een vernieuwd nurses hostel, (is: verpleegsters flat).

Het aantal kamers is van 6 tot 9 uitbreid en… mag gezegd worden…. het is mooi geworden. De begrote kosten werden door de sterke inflatie en een tussentijdse devaluatie tijdens het bouwen verdubbeld… gelukkig kregen we ook weer extra geld… dat kwam goed van pas… dan werkt de voorzienigheid in ons voordeel… Van Giel, onze penningmeester: het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat..

In januari stopte een laboratorium analyse apparaat. De bloed testen werden daarna met de hand gedaan: veel werk en onbetrouwbaar. In oktober kon een nieuw apparaat gekocht worden(€ 5694,-). Dit keer heeft onze stichting 80% van de rekening betaald en het ziekenhuis 20%… noem het een win-win situatie… Op de foto: 6 bestuursleden bij de overdracht van het apparaat in oktober.

Deze nieuwsbrief valt nog vóór de feestdagen op jullie deurmat… de reden… we vragen extra aandacht én… mogelijk… een extra bijdrage voor een nieuw Röntgen apparaat. Het bestaande apparaat,- een Duitse Siemens,- hield er dit jaar voor goed mee op.. was 70 jaar oud.. Een gebruikte vervanger was niet te vinden; nieuw kopen werd de beste optie… daarmee komen moderne, technische, digitale technologieën beschikbaar voor ons ziekenhuis: DELFT IMAGING, een Nederlands bedrijf, doet ons een aanbieding: een MAC-apparaat. Zij leveren in Malawi aan het Nationaal TB Programma al vele Röntgen apparaten. Een ander ziekenhuis in Malawi met ook zo’n apparaat… die zijn tevreden over de kwaliteit.

“Ons” nieuwe apparaat heeft moderne software; kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om op een thorax foto digitaal wel of niet tuberculosis vast te stellen. De prijs is even een grote hobbel. Die zal,- afhankelijk van transportkosten en zo,- rond de 80 duizend euro liggen… dat gaat ons jaarlijks budget r u i m te boven… we zoeken dus aanvulling. Momenteel moeten onze patienten heen en terug 100 km reizen voor een roentgenfoto… dat is groot ongemak en het kost hen véél geld. Het ECHO apparaat kan bij uitzondering wel een roentgen foto vervangen, maar het ziekenhuis kan geen goede zorg leveren zonder röntgen. Met een nieuw apparaat komen patienten van andere gezondheids centra nou juist weer naar ons voor een rö-foto…het mes snijdt aan 2 kanten.

President Chakwera en zijn regering zijn 2,5 jaar aan het werk; corruptie bestrijding was en is punt één. De oppositie, de partij van de vorige regering, houdt niet op met politieke, agressieve aanvallen. Op 6 dec. is de directeur van het Anti-Corruptie-Bureau, mevr. Martha Chizuma, midden in de nacht ontvoerd.. volgende morgen weer vrij gelaten; dit was illegaal en crimineel, maar het gebeurde. Corruptie is taai en slaat meedogenloos terug tegen iedere actie er tegen… Ik zelf heb en houd vertrouwen in Chakwera en Chizuma…