Nieuwsbrief en Jaarverslag 2020

Nieuwsbrief   en Jaarverslag 2020

Het was in het nieuws: Malawi heeft een nieuwe president en daarmee een nieuwe regering. De  rechter in Malawi deed op 3 febr. 2020 uitspraak:  de verkiezingen van 21 mei vorig jaar moesten over: zo geschiedde op 23 juni; er was een grote opkomst: de zittende president, Mutharika, werd weggestemd en Lazarus Chakwera werd gekozen. Het was nog best spannend, maar het is gelukt. Ik heb reëele hoop dat de nieuwe regering het goed gaat doen. Malawi gaat nu een nieuwe, betere toekomst tegemoet, dat hoop ik van harte

In deze nieuwsbrief verder:  over de stand van zaken in het Madisi ziekenhuis, informatie over de corona epidemie in Malawi en verder nieuws.

Eerst de Corona pandemie: die breidt zich langzaam in het land uit;  hopelijk loopt het niet zo’n vaart, we weten het niet: dit virus blijft overal op de wereld onvoorspelbaar dus ook in Malawi. In Madisi ziekenhuis zijn nog geen positief getestte patienten. De 3 grote steden: Blantyre,  Lilongwe en Mzuzu hebben de grootste aantallen. Afwachten…. het landelijk officiele! dodental is op 15 juli niet meer dan:

Verbouwing van de OPD = Out Patients Department; het is ons huidige grote project. Begonnen eind maart, schiet het op, maar is nog lang niet klaar. De ambulance had jaren geleden,- bij gebrek aan beter,- een plaats gekregen waar eigenlijk de wachtruimte voor de OPD-patienten was. Een nieuwe, dubbele garage is nu klaar en in gebruik genomen. Zie  hoe mooi die gele deuren.

Deze verbouwing levert vele verbeteringen op: De 4 nieuwe onderzoekskamers zijn groter en bieden privacy door stenen muren; in de oude situatie kon zowat iedereen meeluisteren.. Er komt een grote behandel kamer met 3 werkplekken. Ook nuttig bij grote verkeersongevallen,- Madisi ligt aan de M1,-  ruimte voor meerdere patienten tegelijk. We krijgen een ruime staff room, zeg maar: koffie kamer. Verder een vernieuwde grote wachtruimte en de toiletten worden vernieuwd. Alle vloeren worden betegeld: kost veel geld, maar het is prachtig en zéér hygiënies. Deze nieuwe OPD gaat een groot deel van ons jaarbudget opmaken; onze donateurs mogen weten dat hun goede gaven weer goed besteed worden..

Nieuwe bedden. Via Warm Hart voor Malawi heeft een soroptisten groep aan Madisi Hospital een donatie gedaan ten bate van Moeder en Kind zorg. Voor dat geld werden 5 bedden gekocht en konden er 6 lokaal geproduceerd worden, mooi toch! Op de foto: afladen van de matrassen door het bestuur: dokter,  accountant, matron, personeels zaken….

Het zonne-panelen-project blijft een geweldig grote aanwinst voor het ziekenhuis; in augustus draait het één jaar; dan gaan we berekenen hoeveel kilo-watt-uur we in het eerste jaar verdiend hebben. Het echte voordeel is de betrouwbaarheid van de 24 uurs elektriciteit; juist dáár is iedereen zo blij mee. In het droge seizoen moeten de panelen regelmatig stofvrij gemaakt worden: deze nieuwe watertank heeft schoon water van de Water Board, dan gaat het dak niet roesten.

De nieuwe maternity = verlosafdeling is nu 1,5 jaar in gebruik: het is een blijvend succes; het aantal bevallingen groeit gestaag. Goed nieuws ook van de kinderafdeling:  ook daar méér patientjes: in april 263 opnames, het  hoogste ooit.  Onze zorg zijn de langdurige opnames van kinderen met brandwonden en bovenbeensfracturen; financieel moeten wij vaak bijpassen. Een foto van Thabita, na 6 weken kon ze weer lopen, eerst wel met krukjes. Voor de familie waren de ziekenhuis kosten te hoog….

Wij, onze stichting, we gaan door, we doen wat we kunnen.

Blijf de stichting steunen…. het levert veel goeds op voor de mensen in Malawi. Met deze nieuwe regering EN met onze steun… we zijn en blijven optimistisch….