Jaarverslagen 2019

Onze stichting doet het goed. We blijven kleinschalig, wel met grote resultaten en we zijn 100 procent effectief en productief. Wij bestaan nu 12 jaar, met een energiek bestuur, dat actief is en … leeftijd schijnt dat niet te temperen. Goede reden om door te gaan met vertrouwen op de toekomst, te beginnen in het nieuwe jaar 2020. Het mooie is, dat we het samen doen, samen met de Malawische bestuurders van de projecten, waar we dan met gezamelijke inzet aan werken….

We kunnen terug kijken op een bijzonder goed jaar 2019. Op 1 januari werd in het Madisi Hospital de vernieuwde labour ward, = de verlosafdeling-, in gebruik genomen. Het aantal bevallingen is tot ruim boven de 100 per maandgestegen. Een jaar geleden zat het onder de 100. Bezoekers, ook de officielen van het ministerie, zijn vol lof en bewondering, als ze de mooie, kleurrijke, maar ook de praktische inrichting zien van deze vernieuwde ziekenhuis afdeling.

In de Nieuwsbrief van september was al veel te lezen over het nieuwe, grote zonne-panelen -systeem dat op 16 augustus zijn werk ging doen. Iedereen is er blij mee. Het ziekenhuis gebruikt nog wel stroom van ESCOM, dat is het Malawische netwerk, maar veel minder, wat geld uitspaart. Escom valt regelmatig uit en dan nemen de 52 accu’s het over. Het project is één grote verbetering, maar was wel duur: 74 duizend euro. We hebben het geld bij elkaar kunnen krijgen … het kostte wel een cent….

Een grote aanwinst in 2019 was ook het in elkaar zetten en in gebruik nemen van de tandartsen stoel. Jammer dat nog niet alles goed werkt, met name het boren lukt niet, deed het eerst wel, maar dat komt goed…

Wij zijn goede klant bij MEDIC in Apeldoorn, een nuttige, goede organisatie: zij maken gebruikte medische apparatuur weer geschikt voor een 2de leven in arme landen. In maart haalden we daar een zeer goede operatietafel op; een maand eerder een patienten monitor en nu in december: instrumenten en apparaten voor een nieuw in te richten oogheelkunde behandelkamer. In 2020 gaat Madisi ziekenhuis met steun van onze stichting de OPD vernieuwen, dat wordt dan een uitgebreide verbouwing. OPD staat voor: Out Patients Department, waar mensen ambulant behandeld worden.

We kregen 2 donaties uit Duitsland, samen € 4800,- voor nieuwe bedden en een CPAP apparaat voor adem ondersteuning bij kinderen. Mooi, dat andere organisaties ons weten te vinden. In november gingen we, een groepje van 5 personen, een vrouw van 75 jaar, Josophina, thuis, in haar dorp op zoeken; 8 km buiten het ziekenhuis. Ze was o.a. sterk vermagerd; bij een 2de bezoek, woog ze 32Kg: 4 kg aangekomen in 3 weken. Het is mooi om zo af en toe te zien waar de mensen, onze patiënten, vandaan komen. In “onze” wereld is thuiszorg normaal: in Madisi is het een grote uitzondering.

In al deze jaren is de politieke en economische toestand in Malawi niets verbeterd: op deze manier komt Malawi niet verder, zo komen ze nooit uit het slob. De bijdragen van onze stichting vult gaten, die allang gedicht hadden kunnen zijn. Wij gaan door: het zijn een paar druppels op een gloeiende plaat, maar wel de moeite waard.. toch?

Veel dank voor alle bijdragen en de donaties. Dank namens de mensen in Malawi en namens die grote groep toegewijde vrouwen en mannen die Madisi Hospital een goede, heilzame plek voor de zieken laat zijn.

Ik wens iedereen een succesrijk, gezond en een vrijgevig nieuw jaar

Jacob van Wijk, voorzitter