Jaarverslagen 2018

Jaarverslagen 2018
Madisi beter maken…

2018 Was een uitzonderlijk jaar voor onze stichting: veel gebeurd, veel nieuwe ontwikkelingen. Echter: het ging allemaal niet vanzelf; het bestuur had er hun handen vol aan: in dit jaarverslag verder het hoe en wat…We begonnen aan een nieuw tijdperk; het St. Gabriel’s Hospital in Namitete hebben we na 10 mooie jaren achter ons gelaten, nou ja: moeten laten… Helaas zit het nog in de naam van onze stichting. Dit jaar was Madisi Hosptal ons voornaamste werkterrein. Maandag 18 juni was een mijlpaal, ik ging in mijn mooi verbouwde huis in Madisi wonen. We hebben in hoog tempo veel mooie dingen tot stand gebracht: Een nieuwe Post-Natal ward werd in juni, juli gebouwd: toen die klaar was, kon die direct als tijdelijke, vervangende verlos afdeling dienst doen. De bestaande verlosafdeling ging in zijn geheel op de schop.

Daar is tot eind december hard aan gewerkt. De prematuren kamer werd ook vernieuwd, er werd een nursery, dat is een zuigelingen kamer, gecreëerd, er kwam een staffroom, toiletten werden vernieuwd en zo nog meer. Dit alles was eind december klaar en..dat mag gezegd worden,- het is allemaal geweldig mooi geworden. Bovenste foto: nog in de voorlopige verlosafdeling; daaronder de nieuwe verlosafdeling. We keken wel een paar keer op de kale bodem van onze schatkist; gelukkig kwamen er extra donaties binnen, een keer zelfs € 11500,– in een keer. Wees gerust, we kunnen het jaar afsluiten zonder schulden, want dat doen wij niet.

Wij zijn in oktober in contact gekomen met de Nederlandse stichting Warm Hart Voor Malawi. Zij richten zich vooral op educatie, onderwijs, maar hebben ook een tak die gezondheidszorg ondersteunt en dat in hetzelfde gebied als waar wij werken. Zij willen hun bouwprojecten beter gecontroleerd laten worden. Onze manier van werken is wat ze zoeken: onze aannemer Emmanuel Chipatula is betrouwbaar; hij levert werk af op hoog niveau. Hij werkt op kosten basis, dat is goed te controleren. Willen en ik zelf, wij kunnen door onze aanwezigheid in Malawi, een project op de voet volgen, dat doen we ook altijd.

We hebben met Warme Hart voor Malawi een gezamenlijk project gevonden: we gaan het Madisi ziekenhuis voorzien van een zonnepanelen systeem. We beginnen met een goede basis constructie, dat later uitgebreid kan worden. Het gaat veel geld kosten, maar dan heb je ook wat. De voordelen springen er uit: op de 1ste plaats: veel minder afhankelijk zijn van het Malawische elektriciteits net, dat maar de helft van de tijd stroom levert. Ten tweede: lagere electriciteits rekening en lagere diesel kosten voor de generator. Het begin kapitaal is € 30.000,-dat is: € 15.000,- van iedere stichting: mooi voor een start. Er is meer nodig, maar dat komt er wel!!. Een tip: je kunt je donatie oormerken met “Zonnepanelen”. Mocht je ooit een keer komen kijken en het licht blijft schijnen, dan weet je dat het van jouw donatie kwam…

In april heeft DHIN (= Dental Health International Nederland) een gebruikte, helemaal gereviseerde tandartsen stoel-met-toebehoren toegezegd aan Madisi hospital voor € 2510,– Daar kwam € 2000,- bij voor transport en invoerkosten. Madisi heeft al 3 jaar een goede dental therapist. Samen met hem gaan we een dental practice, een tandartsen praktijk, opzetten en inrichten. Eerst moet er verbouwd worden. Aan één bestaande kamer voegen we een 2de toe, daarnaast een voorraadkamer en een wachtkamer. Het gaat een succes worden en…. extra inkomsten opleveren voor het ziekenhuis. Laatste nieuwtje: na 10 jaar trouwe dienst is mijn Nissan pick-up-je onlangs vervangen door een Nissan Xtrail.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond, energiek en vrijgevig nieuw jaar,

Jacob van Wijk, voorzitter