Nieuws en Berichten

Nieuws – Juli 2020

Malawi heeft een nieuwe president en daarmee een nieuwe regering. Het was in het nieuws, op de TV in Nederland. De rechter in Malawi deed op 3 febr. 2020 uitspraak: de verkiezingen van 21 mei vorig jaar moesten over: zo geschiedde op 23 juni; er was een grote opkomst en…. de zittende president, Mutharika, werd weggestemd. Lazarus Chakwera werd de nieuwe president. Het was nog best spannend, maar het is gelukt. Ik heb reëele hoop dat de nieuwe regering het goed gaat doen. Malawi gaat nu een betere toekomst tegemoet, dat hoop ik van harte. De gerechtelijkle macht heeft hun onafhankelijkheid laten zien, dat is positief.

In deze nieuwsbrief verder: informatie over de corona epidemie in Malawi, de renovatie van de OPD: ons nieuwe grote project en ander nieuws.

De Corona pandemie: die breidt zich langzaam in het land uit; hopelijk loopt het niet zo’n vaart, we weten het niet: dit virus blijft overal op de wereld onvoorspelbaar dus ook in Malawi. In Madisi ziekenhuis zijn nog geen positief getestte patienten. De 3 grote steden: Blantyre, Lilongwe en Mzuzu hebben de grootste aantallen. Afwachten…. het landelijk officiele! dodental is op 20 juli : 55 en het aantal bevestigde gevallen: 2810. Dit zijn alleen de geteste patienten.

Verbouwing van de OPD = Out Patients Department; het is ons huidige grote project. Begonnen eind maart, schiet het op, maar is het nog lang niet klaar. De ambulance had jaren geleden,- bij gebrek aan beter,- een plaats gekregen waar eigenlijk de wachtruimte voor de OPD-patienten was. Een nieuwe, dubbele garage is nu klaar en in gebruik genomen. Mooie gele deuren, toch?

Deze verbouwing was hard nodig; het levert vele verbeteringen op. De 4 nieuwe onderzoekskamers zijn groter en bieden privacy door de stenen muren; in de oude situatie waren er houten wandjes,.. zowat iedereen kon meeluisteren.. Er komt een grote behandel kamer met 3 werkplekken; zo is er ruimte voor meerdere patienten tegelijk. Dit is practies bij verkeersongevallen; Madisi ligt aan de M1,- een drukke hoofdweg. Er komt een ruime staffroom, koffie kamer, er was er geen; groot genoeg voor vergaderingen. Verder een vernieuwde grote wachtruimte, wat belangrijk is in deze corona tijd. De toiletten zijn na al die jaren aan volledige vernieuwing toe. Alle vloeren worden betegeld: dat kost véél geld, maar het is prachtig en zéér hygiënies. Deze nieuwe OPD gaat een groot deel van ons jaarbudget opmaken; onze donateurs mogen weten dat hun goede gaven weer goed besteed worden….. iedereen mag komen kijken…

CPAP voor pasgeborenen. Gloednieuw, van Diamedica. € 850,– Gaat nu mee in mijn koffers. CPAP geeft ademondersteuning, het is geen beademing. www.diamedica.co.uk

Nieuw ECHO apparaat. Het ziekenhuis heeft één goed apparaat, een Phillips Clear Vue 350. Het stopte te werken, pas na 3 maanden was het hersteld. Wij hebben nu een Philips Lumify aangeschaft: zeer compact, is mobiel en de prijs redelijk: € 6171. ‘t maakt gebruik van een Samsung tablet als scherm. De qualiteit is uitstekend. Het is een reserve apparaat, maar gaat verder gebruikt worden op verlosafdeling.

Nieuwe bedden

Via Warm Hart voor Malawi heeft een soroptisten groep aan Madisi Hospital een donatie gedaan specifiek voor Moeder en Kind zorg. Voor dat geld werden 5 bedden gekocht en konden er 6 lokaal geproduceerd worden door een metaal bedrijf in de buurt, mooi toch! Op de foto: afladen van matrassen door het bestuur: dokter, accountant, matron, personeels zaken, alsof zij dat elke dag doen….

De nieuwe maternity = verlosafdeling is nu 1,5 jaar in gebruik: het is een blijvend succes; het aantal bevallingen groeit g-e-s-t-a-a-g….. Goed nieuws ook van de kinderafdeling: ook daar méér patientjes: in de maand april waren er 263 opnames, het hoogste aantal ooit… Onze zorg gaat naar de langdurige opnames van kinderen met brandwonden en bovenbeens fracturen; financieel moeten wij dan vaak bijpassen. Dit is Thabita, 9 jaar oud, na 5 weken kon ze weer leren lopen, eerst met krukjes. Voor de familie waren de ziekenhuis kosten te hoog…. Thabita ging lopend de deur uit…

Het zonne-panelen-project blijft een geweldig grote aanwinst voor het ziekenhuis; in augustus draait het één jaar; dan gaan we berekenen hoeveel kilo-watt-uur we in het eerste jaar verdiend hebben. Het echte voordeel is de betrouwbaarheid, geen black-outs meer; juist dáár is iedereen zo blij mee. In het droge seizoen moeten de panelen regelmatig stofvrij gemaakt worden: deze nieuwe watertank heeft schoon water van de Water Board, dan gaat het dak niet roesten.

Wij, onze stichting, we gaan door, we doen wat we kunnen. Blijf de stichting steunen…. het levert echt veel goeds op voor de mensen in Madisi en Malawi. Met deze nieuwe regering EN met onze steun gaat het goed komen…

Warme groet,
Jacob van Wijk, voorzitter